Cheese, beer and football notes from the Netherlands

גבינות בירה וכדורגל – רשמים מהולנד

שלום לכולם

סוף סוף אני חוזר לפעילות מלאה לאחר ההשתלמות וחופשה קצרה

ומעדכן אתכם על הביקור בהולנד ממלכת הגבינות החצי קשות.

יום ראשון בבוקר ואני בדרכי למחוז פריזלנד לDairy Training Centre ליד עיר לאיוורדן.

עצירה קצרה בזנסה סכאוס chans)  Zaanse) לראות מקרוב תחנות רוח, אחד מסמלי הולנד

ואני מתחל להיכנס לאווירה  ההולנדית. במקום קהילה הקיימת מאז המאות 18-17

ומפעילה את המקום. יש כאן תחנות רוח רבות שפועלות עדיין, אסמים ומוזיאונים שבנויים בבניה הולנדית

טיפוסית מעץ. אני נכנס לתחנות ורואה כיצד ההולנדים ידעו לנצל את הרוח החזקה בארצם להכנת שמן מבוטנים,

לטחון תבלינים, להפעיל מנסרת עצים ועוד.

ריינארד ההולנדי מסביר לי שאת הידע לבנות את התחנות הגדולות האלה צברו ההולנדים במשך השנים,

בהתחלה בנו תחנות קטנות ששאבו מים מהתעלות להשקיית השדות, ובהמשך פיתחו את השימושים השונים.

אנחנו שותים קפה וממשיכים  בנסיעה לכוון היעד, אט אט מתחילים לראות את המרחב הכפרי ,ירוק עד אין סוף וכמובן שטוח.

הפרות חוגגות להם בתוך כול השפע של עשב טרי ומים.

לקראת ערב מגיעים לעיר לאיוורדן.

יום שני בבוקר נסיעה קצרה מהעיר אל הthe Dairy Training Centre הממוקם בחווה חקלאית,

על שטח של 300 דונם של ירוק אין סופי,

הכרות עם המרכז והצגת תוכנית הלימודים וכמובן הכרות עם Ciska Anema,

מומחית לגבינות הולנדיות ומי שתעביר את הקורס  במשך חמשת הימים הקרובים.

במקום לומדים תלמידים מכול העולם- מאפריקה, מזרח אסיה ואירופה

את מקצועות החלב- טיפול בבעלי חיים, ניהול רפתות ודירים, ייצור גבינות ועוד.

אז בטח מעניין אתכם לדעת מה לומד גבן  במקום שכזה…

זה מתחיל בהיבטים טכנולוגיים ומתכונים של סוגים שונים של גבינות הולנדיות חצי קשות

(Gouda, Edam, Maasdam, Leidse, Goat Gauda)

תקנים והיבטים בתהליכי הפיסטור, סוגים שונים של חומרי הגבנה, סוגי מחמצות ואופן שימורן,

תמלחות והבחלת (יישון) גבינות גאודה.

הכנה מעשית של גבינות גאודה מחלב בקר ועיזים, אדם מחלב בקר

וגבינת Leidse מחלב עיזים אורגני טרי ,

שיטות הבטחת איכות של חלב לא מפוסטר וסטנדרטים להבטחת איכות בתהליך ייצור הגבינות,

ניתוח תוצאות מעבדה ועוד.

במקום מגבנה עם כול הנדרש ללימוד תאורטי ומעשי של הכנת גבינות. איכות הבניה והציוד מרשימה מאוד

ואני מסמן לי בראש את המטרות הבאות…

מידי יום בסוף הלימודים יצאנו לביקורים בחוות באזור שבהם מכינים גבינות גאודה.

הביקור הראשון היה לחוות גבינות כבשים ‘Groot Kabel’.

במקום מגדלים כבשים הידועות בכמות החלב הגבוהה.

הזוג Wieger and Dieneke חולבים כ140 כבשים, ומייצרים מגוון של גבינות גאודה מחלב הכבשים.

הכבשים נמצאות במרעה לאורך כל היום בחודשי הקיץ, ורק בחורף נכנסות לדיר. תנובת החלב גדולה והחלב עשיר בשומן וחלבון.

אנחנו מקבלים הסבר על הכנת הגבינות ומסיירים במגבנה ואני לומד כאן טריק של בעל החווה כיצד לסדר במכבש כמות גדולה של תבניות גאודה קטנות.

חווה נוספת בה ביקרנו היא “Johanna Hoeve”, חווה עם עדר פרות.

הפורמט דומה, חלב טרי ואיכותי, מחלקו מכנים גבינות גאודה והשאר נשלח “לפריזלנד קמפנה”, התנובה המקומית.

גולת הכותרת כאן היא שג’ואנה בעלת החווה והגבנית  הראתה לנו גבינות גאודה בני 7 שנים ויותר.

ביום השלישי ללימודים  מגיעה הרגע האמיתי לו כולם מחכים: משחק הכדורגל הולנד נגד אוסטרליה.

לאחר הלימודים עשינו את דרכנו לפאב המקומי בכפר הסמוך, המקום מלא, כולם לבושים ומקושטים,

אווירה מדהימה, הבירה זורמת כמים והולנד מנצחת.

הקהל שר שירי ניצחון, חוויה מדהימה…

ביום שישי נסיעה בבוקר לשוק הגבינות ההיסטורי באלקמר,

במקום פועל שוק גבינות מסורתי המשחזר את מכירת הגבינות כפי שנעשתה בעבר.

בכיכר העיר מוצגות להם מאות גבינות גאודה. הסוחרים עוברים, טועמים ומריחים והמכירה נפתחת.

הסבלים הלבושים בבגדים לבנים וכובעים ססגוניים מובילים את הגבינות על גבי דרגשי עץ לעבר המשקל,

הגבינות נשקלות, המכירה מתבצעת, התיירים מצלמים, הדוכנים מסביב מוכרים גבינות  ומזכרות בטירוף…

משם אנו ממשיכים ליצרן ציוד למגבנות לרכישה חומרי גלם וציוד.

בהמשך היום  נסיעה לאמסטרדם לשלושה ימים…

וחוזרים הביתה.